VIDEO Aceste sunete din Antarctica par rupte dintr-un film horror

de: Andreea Cuzub
21 10. 2018

Cercetătorii sunt încântați că au reușit să surprindă „cântecul” gheții din Antarctica, însă pentru urechile celorlalți sunetele seamănă mai mult cu zgomotele sinistre dintr-un film de groază.

Oamenii de știință de pe raftul de gheață Ross din Antarctica au înregistrat zgomotul generat de vântul care bate peste peisajul monoton al bucăților de gheață. Frecvența detectată este prea scăzută pentru a fi percepută în mod normal de auzul oamenilor, dar când este accelerată de 1.200 de ori dă naștere unei coloane sonore stranii, ascunsă în izolarea polară.

„E ca și cum ai sufla într-un flaut, în mod constant, pe bucățile de gheață”, declară Julien Chaput, geofizician și matematician la Universitatea de Stat din Colorado.

Bineînțeles, Chaput și echipa lui nu au vrut să creeze coloana sonoră a unui film de groază. Scopul cercetării lor a fost să afle mai multe despre proprietățile fizice ale raftului de gheață Ross, cea mai mare placă plutitoare din Antarctica și din lume, care atinge aproape dimensiunile Spaniei.

Pe măsură ce lumea continuă să se încălzească, rafturile de gheață din Antarctica încep să se prăbușească dramatic și să se destrame. Pentru a înțelege mai bine forțele care acționează, Chaput și colegii au îngropat 34 de senzori seismici sub stratul adânc de zăpadă.

Senzorii au monitorizat structura rafturilor de gheață din 2014 până la începutul lui 2017, iar analiza cercetătorilor a arătat că bucata de gheață care izolează gheața de dedesubt, suferă o mișcare constantă din cauza expunerii la vânt.

„Am descoperit că raftul cântă aproape în permanență la frecvențe de cinci sau mai multe cicluri pe secundă”, explică cercetătorii.

Oamenii de știință mai cred că zgomotele/vibrațiile evoluează în timp și ne-ar putea ajuta să înțelegem mai multe despre modul în care foile de gheață răspund unei lumi care devine prea caldă, într-un timp foarte scurt.